Atlantis...

Håller på med ett arbete om Atlantis på Svenska B. Detta är bara några av de minst sagt knäpp ideer några forskar och författare haft:



På 1940- talet framkastade en brittisk författare vid namn William Comyns Beaumont  idén att Atlantis var ett stycke av norra Storbritannien  som hade försvunnit ner i havet efter att landet träffats av en jättelik komet . Detta var nog ändå en av hans minst kontroversiella hypoteser - han hävdade nämligen också att Jesus var född i Wales.



Olof Rudbeck från Sverige  argumenterade i fyra volymer (Atland eller Manheim, 1679 till 1702) för att Atlantis var detsamma som Sverige, och att namnet betydde fäderneland kort och gott. Argumentationen var full av felaktiga fakta och slutsatser. Verket hade en propagandamässig koppling till Sveriges dåvarande position som stormakt.



Verner Lindblom också han från Sverige anser att atlantiderna flydde till Västergötland då deras ö sjönk ned i havet. En vitt spridd uppfattning är att "Atlantisteorier" framförda av en person inom det utpekade området nog är tillkomna i chauvinistiskt syfte för att förhärliga den egna trakten.



Upptäckten av Nya världen ledde till ett förnyat intresse för Atlantis gåta, och många författare under 1500-  och 1600- taletförmodade att Platons kontinent var densamma som Amerika . John Swan skrev till exempel 1644: "...detta tror jag man kan antaga, att Amerika var någon tid del av det härliga land vilket Platon benämnde den Atlantiska ön, samt att konungarna på denna ö hade förbindelser med folken i Europa och Afrika". Märkligt nog trodde Swan att Amerika-Atlantis bara tillfälligt hade satts under vatten, men att ön var bortglömd när den dök upp igen.


Jaaaa... jätte fina ideer... eller kanske inte... vet inte riktigt om jag ska skratta eller gråta över dessa dumheter...

.

//Sassa


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0